JUNCTION PARK

 A flexible space for community engagement on the Arbutus Corridor

500 Plan (1)-01.jpg

spring-time perspective looking west towards the community kitchen

SECTION 1:100,  SOUTH TO NORTH, PEOPLE ENGAGING WITH THE PARK AND LIVING THEIR EVERY-DAY LIVES

SECTION 1:100, SOUTH TO NORTH, PEOPLE ENGAGING WITH THE PARK AND LIVING THEIR EVERY-DAY LIVES

SECTION 1:100,  WEST TO EAST, A SUMMER DAY EVENT AT THE JUNCTION PARK WITH MULTIPLE ACTIVITIES TAKING PLACE

SECTION 1:100, WEST TO EAST, A SUMMER DAY EVENT AT THE JUNCTION PARK WITH MULTIPLE ACTIVITIES TAKING PLACE

 
 
PLAN 1:100 , PROGRAMMING, PLANTING, LIGHTING, AND SURFACE TEXTURES

PLAN 1:100, PROGRAMMING, PLANTING, LIGHTING, AND SURFACE TEXTURES

CONTEXT PLAN 1:500,  SHOWING ENTRY POINTS TO THE PARK

CONTEXT PLAN 1:500, SHOWING ENTRY POINTS TO THE PARK

 
 

LOCATED DOWN THE RAILROAD...

From the Arbutus community gardens, is a romantic pocket park with community kitchen, herb garden, and event space . Concentric rails allow for tables to move with flexible seating arrangement. The planting design encourages pollinators and human interaction, as well as enveloping the communal spaces creating visual and sound protection. The west end of the park features a pizza oven and outdoor kitchen spaces, as well as trellises. The small park is lit from above, with lighting that mimics the wires of bus terminals here in Vancouver. 

The form mimics the harmonious conjunction of the community gardens, urban language, and ecology while simultaneously breaching the grid-like logic of the surrounding urban fabric.  

 

ENDS 301: Environmental Design Studio 1 

Professor: Daniel Roehr

Year: 2014